Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Bezpečnostné požiadavky na prácu so snehovou frézou

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Odpratávanie snehu patrí k zimným aktivitám, pri ktorých sa človek riadne zapotí. Sneh k zime neodmysliteľne patrí a prináša nám veľa radosti z guľovačky, lyžovania, sánkovania, a poteší aj pohľad na zasneženú krajinu a svet navôkol. No už 
menej poteší sneh na dvore, príjazdových cestách, na chodníkoch a autách. Zjazdnosť, schodnosť a hlavne bezpečnosť nie je iba na pleciach prírody, ale je aj v rukách ľudí. Snehové frézy sú neoceniteľnými pomocníkmi nielen v horských a podhorských oblastiach. V poslednej dobe ich k odpratávaniu snehu používajú majitelia rodinných alebo panelákových domov, penziónov, hotelov, správcovia verejných komunikácií i parkovísk. Snehové frézy vedia premeniť často fyzicky a časovo náročné odpratávanie snehu na ľahkú a hlavne rýchlu činnosť. Je treba pripomenúť, že pri neodbornom zaobchádzaní - porušovaní bezpečnostných požiadaviek prichádza k úrazom a najčastejšou príčinou úrazu pri snehových frézach je kontakt rúk s rotujúcim lopatkovým kolesom.
Mestá a obce prostredníctvom právnych predpisov a svojich všeobecne záväzných nariadení stanovujú podmienky, ktorými reagujú na zabezpečovanie čistoty, bezproblémového jazdenia a pohodlného chodenia po uliciach, chodníkoch a cestách. Je pochopiteľné, že tieto zákony a nariadenia neupravujú intenzitu sneženia a nedokážu ovplyvniť zimné počasie, ale v každom prípade majú dosah na majiteľov pozemkov a tých zodpovedných činiteľov, ktorí zodpovedajú za čistotu, poriadok a odpratávanie snehu z daných pozemkov.
Ak sme na každodenné prívaly snehu zvyknutí alebo nás snehová nádielka vždy (ne)milo prekvapí, máme pre odpratávanie snehu osvedčených pomocníkov - lopatu, odhŕňač alebo frézu.
Odhŕňač a lopata sú síce veľmi dobrými pomocníkmi, ale na udržiavanie veľkej plochy sa určite oplatí snehová fréza. Tam, kde nestačí lopata, metla ani fukár, prichádza na rad snehová fréza.
Snehové frézy vedia premeniť často fyzicky a časovo náročné odpratávanie snehu na celkom ľahkú a hlavne rýchlu činnosť, no je potrebné pripomenúť, že pri neodbornom zaobchádzaní - porušovaní bezpečnostných požiadaviek prichádza k úrazom a najčastejšou príčinou úrazu pri snehových frézach je kontakt rúk s rotujúcim lopatkovým kolesom.
Na trhu sa stretnete s viacerými kategóriami snehových fréz. Vyberať si môžeme z ponuky jednostupňových, dvojstupňových, trojstupňových fréz alebo jednoúčelových a viacúčelových. Medzi viacstupňové patria aj frézy, ktoré fungujú na princípe pomaly bežiacej oceľovej závitovky (slimák).
K základným typom patria
jednostupňové
,
dvojstupňové
a
trojstupňové
frézy. Jednotlivé typy sa od seba líšia výkonom, šírkou záberu, spôsobom spracovania snehu aj prídavnými funkciami. Po akej snehovej fréze siahnete, bude závisieť od množstva snehu, ktoré chcete odhŕňať, od druhu snehu aj od veľkosti plochy. Rozhodujúcim kritériom môže byť aj frekvencia odpratávania snehu alebo vaše finančné možnosti.
Jednostupňové snehové frézy
Jednostupňové snehové frézy sú jednoduchým prístrojom, ktorý pomocou rotujúcej závitovky (slimáka) naberá sneh a následne ho priamo odtiaľ ženie smerom k vyhadzovaciemu komínu. Sú ideálnym pomocníkom, ktorý nahradí únavnú a namáhavú prácu s lopatou. Jednostupňové snehové frézy nájdu svoje uplatnenie pri čerstvo napadanom a sypkom snehu a na menších spevnených plochách. Využijete ich na dlažbe, betóne, asfalte a podobne. Bez problémov s nimi odhrniete sneh z chodníkov popri dome alebo paneláku, krátkych príjazdových ciest, terás pred domom alebo malých dláždených dvorov.
Jednostupňové snehové frézy sa najlepšie osvedčia v mestských zaľudnených oblastiach, kde sneží menej.
K ich výhodám patrí prijateľná obstarávacia cena, jednoduchá obsluha, kompaktné rozmery a nízka hmotnosť. Vďaka tomu sú tieto frézy skladné a nezaberú veľa miesta v garáži alebo dielni. Nízka hmotnosť ich zas predurčuje k tomu, aby sa s nimi pohodlne manipulovalo aj ženám a starším ľuďom.
Väčšina jednostupňových fréz má pogumovanú závitovku, čím nedochádza k poškodeniu dlažby.
Ako sme uviedli, s väčším množstvom snehu, závejmi, zamrznutým a udupaným snehom si neporadia.
Dvojstupňové snehové frézy
Ako je zrejmé z pomenovania, dvojstupňové snehové frézy
pracujú v dvoch stupňoch
. Najprv
oceľová závitovka (slimák) so zubami sneh, ktorý má pred sebou, rozdrví a nakrája na menšie kúsky
.
Potom sú kusy snehu hnané na ventilátor s vysokými otáčkami, ktorý ich štruktúru zjemní a následne putujú vyhadzovacím komínom preč.
Sneh môže byť odhadzovaný až do vzdialenosti 15 metrov (závisí od konkrétneho modelu frézy). Komín sa nastavuje pákovým prevodom, pomocou ktorého možno meniť strany i smer vyhadzovania snehu.
Dvojstupňové snežné frézy sa uplatnia aj v podhorských a horských oblastiach, keďže si hravo poradia s väčším množstvom snehu, so závejmi a rovnako so snehom, ktorý už stihol zamrznúť či udupať sa. Dvojstupňové snehové frézy poskytujú dostatok výkonu k tomu, aby ste zvíťazili nad zimou. Využijete ich na všetkých povrchoch - spevnené, nespevnené a takisto nerovné podložie. Odpracete s nimi všetky plochy okolo rodinného domu alebo chalupy, príjazdové cesty, dvory dláždené zámkovou dlažbou aj s neupraveným povrchom, parkovacie miesta, verejné parkoviská, plochy v športových areáloch a podobne. Dvojstupňové snehové frézy si poradia aj s mokrým a zľadovateným snehom. Dvojstupňové snehové frézy sú robustné a ťažšie prístroje, ktoré sa spravidla vyrábajú z kovu. Podávajú vysoký výkon a majú aj širší pracovný záber, preto sa s nimi pracuje rýchlo a efektívne. Drahšie prístroje zvládnu odpratať až 1,4 tony snehu za jednu hodinu a sú vhodné na všetky druhy snehu - čerstvý, mokrý, zamrznutý, udupaný, dlho ležiaci, ujazdený i s kúskami ľadu. K nevýhodám dvojstupňových snehových fréz patrí ich vyššia hmotnosť, preto sa s nimi obťažnejšie manipuluje ženám a starším ľuďom. Za ďalšie mínus môžeme považovať aj vysokú obstarávaciu cenu. Takúto snehovú frézu sa vám preto oplatí kúpiť, ak počas zimnej sezóny odhŕňate sneh z viac než 50 metrov dlhého úseku.
Dvojstupňová snehová akumulátorová fréza je profesionál, ktorého nič nezaskočí. Ťažký, hustý a vysoký sneh nie je žiadny problém. Využívajú ju aj komunálne služby a tiež profesionálne firmy, ktoré majú na starosti údržby areálov. Možno vyvstáva len otázka, či sa oplatí nekomerčnému používateľovi investícia do tejto frézy, ktorá sa využije len v zime.
Dvojstupňová snehová fréza je odpoveďou pre profesio­nálov aj domácich užívateľov, ktorí hľadajú ekologickú alternatívu benzínových snehových fréz. Jej výkon je na úrovni benzínových fréz, no pri oveľa tichšej prevádzke a bez vylučovania škodlivých emisií. Dvojstupňový systém zabezpečuje oveľa efektívnejšie odstránenie snehu v porovnaní s jednostupňovými frézami. Oceľová závitovka so záberom cca 60 cm bez problémov pozbiera aj tvrdý, zamrznutý sneh do výšky 50 cm, ktorý je následne vyfúknutý cez diaľkovo ovládaný komín do vzdialenosti až 13 m.
Trojstupňové snehové frézy
Trojstupňové snehové frézy sú
poloprofesionálnym až profesionálnym riešením
. Oproti frézam z predchádzajúcej kategórie v nich
pribudol tretí hnací prvok, ktorý ešte viac zvyšuje výkon prístroja aj rýchlosť odpratávania snehu
. Ide o
extrémne drahé prístroje.
Samozrejmosťou je kvalitná a robustná konštrukcia, široký pracovný záber, pohodlné ovládanie a ďalšie funkcie, ktoré prinesú používateľovi komfort pri práci.
Trojstupňové snehové frézy si nájdu uplatnenie na veľkých plochách s množstvom snehu rôzneho druhu.
ELEKTRICKÁ vs. BENZÍNOVÁ SNEHOVÁ FRÉZA
Snehové frézy môžeme deliť aj podľa druhu pohonu. Na trhu sa stretnete s elektrickým alebo benzínovým motorom a každý z nich má svoje výhody i nevýhody.
Elektrické snehové frézy
Elektrické snehové frézy sa
vyrábajú len v jednostupňovom prevedení
. Ako už správne tušíte,
majú nižší výkon
, a preto sú
určené na odpratávanie čerstvo napadaného snehu na menších a spevnených plochách
. Vďaka elektrickému motoru
sú veľmi tiché
a pri práci nebudú rušiť vás a ani vašich susedov. K prednostiam elektrických snežných fréz
patrí prijateľná obstarávacia cena, nízka hmotnosť, ľahká manipulácia
či
minimálna údržba
. Fréza s elektromotorom
potrebuje mať v dosahu elektrickú zásuvku
, preto sa nezaobídete bez predlžovacieho kábla. Navyše ste práve dĺžkou kábla limitovaní (vzdialenosť od zásuvky) a taktiež vám kábel môže pri práci prekážať a motať sa vám pod nohy. Ak chcete odpratávať sneh na menších plochách v blízkosti domu alebo paneláka, limity predlžovacieho kábla by vám nemali prekážať.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.