Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Činnosť národného kontaktného miesta EU-OSHA a medzinárodné aktuality

Dátum: Rubrika: AKTUÁLNE ZO SVETA

Najčastejším rizikovým faktorom vzniku rakoviny u pracovníkov v Európe sú UV žiarenie a splodiny z naftových motorov
Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ďalej len "EU-OSHA") nedávno publikovala prvé zistenia z prieskumu expozície pracovníkov rizikovým faktorom vzniku rakoviny (WES) v Európe, ktorý sa uskutočnil s tisíckami pracovníkov v šiestich členských štátoch EÚ. Cieľom prieskumu bolo poskytnúť presné údaje, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny súvisiacej s prácou.
Podľa strategického rámca EÚ pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci na roky 2021 až 2027 prispievajú karcinogény v EÚ ročne k približne 100 000 úmrtiam na rakovinu súvisiacim s prácou. Na riešenie tohto problému na pracovisku je nevyhnutné mať k dispozícii aktuál­ne a spoľahlivé údaje o expozícii pracovníkov rizikám, ktoré môžu viesť k ochoreniu. Prieskum WES bol vyvinutý na odhad pravdepodobnej expozície pracovníkov 24 známym rizikovým faktorom rakoviny, medzi ktoré patria napríklad priemyselné chemikálie, látky a zmesi vznikajúce počas procesu a fyzikálne rizikové faktory.
Medzi najčastejšie identifikované pravdepodobné expozície pri práci sa radí slnečné ultrafialové (UV) žiarenie, výfukové emisie naftových motorov, benzén, respirabilný kryštalický kremík (RCS) a formaldehyd. V prieskume boli zohľadnené aj údaje od jednotlivcov, ktorí mali počas svojho posledného pracovného týždňa pred prieskumom viacnásobné expozície, čo znamená expozíciu aspoň dvom rizikovým faktorom vzniku rakoviny, ktoré sa nemusia vyskytovať v rovnakom čase alebo v rámci rovnakého pracovného procesu. Z údajov vyplýva, že viac ako 60% pracovníkov v oblasti ťažby a dobývania a v stavebníctve malo dokonca viacnásobnú expozíciu.
Výkonný riaditeľ agentúry EU-OSHA William Cockburn k tomu uviedol, že nový prieskum expozície pracovníkov dôkladne skúma relevantné údaje, ktoré môžu pomôcť pochopiť súčasný scenár vystavenia riziku rakoviny na pracoviskách.
"Je to po prvýkrát, čo máme k dispozícii štúdiu, ktorá zohľadňuje kombinovanú expozíciu a zahŕňa pracovníkov, ktorí by za normálnych okolností neboli zahrnutí, ako sú samostatne zárobkovo činné osoby alebo zamestnanci v mikropodnikoch a malých organizáciách, a to vo všetkých druhoch povolaní. Určite prispeje k zlepšeniu preventívnych opatrení a k aktualizácii politiky založenej na dôkazoch,"
dodal W. Cockburn.
Dotazníky boli zaslané osobám vo veku 15 a viac rokov, ktoré pracujú vo všetkých odvetviach hospodárskej činnosti v Nemecku, Írsku, Španielsku, Francúzsku, Maďarsku a Fínsku. V rámci prieskumu sa podarilo získať 24 402 platných rozhovorov na analýzu. Informácie zo štúdie môžu podporiť prípadné budúce návrhy na zmenu smernice o karcinogénoch, mutagénoch a látkach poškodzujúcich reprodukciu, opatrenia na zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) v rámci európskeho plánu na boj proti rakovine. Okrem toho môže tento prieskum a jeho výsledky zlepšiť prevenciu chorôb súvisiacich s prácou, najmä rakoviny, čo je jedným z kľúčových cieľov strategického rámca EÚ pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci na roky 2021 až 2027.
Výsledky prieskumu budú zverejnené postupne v rôznych fázach. Prvé zistenia boli po prvý raz prezentované na konferencii "Prevencia rakoviny súvisiacej s prácou", ktorá sa uskutočnila 20. a 21. novembra v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.