Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Činnosť národného kontaktného miesta EU-OSHA a medzinárodné aktuality

Dátum: Rubrika: AKTUÁLNE ZO SVETA

OiRA v roku 2023: 27 nových nástrojov a viac ako 86 000 posúdení rizík
Vykonávanie posudzovania rizík sa môže zdať ťažké, keď neviete ako na to, alebo keď si myslíte, že vám chýbajú zdroje. Online interaktívne nástroje na posudzovanie rizík (OiRA) agentúry EU-OSHA pomáhajú zamestnávateľom identifikovať a riadiť bezpečnostné a zdravotné riziká na pracovisku. Sú prispôsobené pre konkrétne sektory, jazyky a krajiny a sú voľne prístupné.
V zriedkavých prípadoch, keď nie je k dispozícii žiadny vnútroštátny sektorový materiál, už existuje šesť všeobecných nástrojov, ktoré sú schopné vyhovieť väčšine mikropodnikov a malých podnikov pracujúcich v rôznych odvetviach. Dostupné nástroje sú ponúkané v angličtine (na úrovni EÚ a pre Maltu), francúzštine, češtine, portugalčine, ale tiež v slovenčine.
Projekt OiRA má doposiaľ zverejnených 354 online nástrojov v rôznych jazykoch EÚ, z ktorých 27 bolo zverejnených v roku 2023. Bezplatné nástroje na posudzovanie rizík OiRA sú dnes už dobre známe v mnohých podnikoch v EÚ s viac ako 367 000 hodnoteniami rizík (viac ako 86 000 ich bolo vykonaných v roku 2023) a viac ako 217 000 registrovanými používateľmi (takmer 50 000 nových používateľov v roku 2023).
Minulý rok boli na európskej úrovni zverejnené tri nové nástroje OiRA, ktoré majú pomôcť riadiť riziká súvisiace s prácou. Jeden všeobecný a dva ďalšie nástroje sa týkajú násilia tretích strán a práce na diaľku. Okrem toho sa vďaka národným partnerom projektu v súčasnosti vyvíja ďalších viac ako 50 nových nástrojov OiRA, ktoré pokrývajú sektory ako napríklad upratovanie, stavebníctvo, lekárne a vinárstva. Jedným z partnerov projektu OiRA sa stala už aj Slovenská republika, vďaka spolupráci Národného inšpektorátu práce a Žilinskej univerzity v Žiline. V roku 2023 Národný inšpektorát práce v spolupráci s agentúrou EU-OSHA pripravil dva semináre venované téme online posudzovania rizík s využitím nástrojov OiRA a ďalší podobný seminár sa chystá aj v apríli 2024 v Žiline. Pre uľahčenie práce s nástrojmi OiRA agentúra nedávno prepracovala aj webovú stránku venovanú projektu. Viac informácií nájdete na webe OiRA: <https://oira.osha.europa.eu/sk>.
Projekt HEROS: bezpečnostné a zdravotné riziká pre zdravotníckych pracovníkov
Starnúca pracovná sila, nedostatok personálu, nízke mzdy, dlhý pracovný čas a nedostatočné financovanie sú hlavnými problémami v oblasti BOZP pre sestry a opatrovateľov, zistila skupina výskumníkov v rámci projektu HEROS, ktorý bol realizovaný v rokoch 2021 až 2023 v piatich krajinách EÚ (Litva, Nemecko, Poľsko, Švédsko, Taliansko) a tiež v Spojenom kráľovstve. Projekt Health Risk Outlooks by Social Partners (HEROS) analyzoval problémy a príle
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.