Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Čo ovplyvňuje lojálnosť zamestnancov k zamestnávateľovi

Dátum: Rubrika: EDITORIÁL

Pohnútok na zmenu zamestnania môže byť viacero. Zamestnanie meníme buď z vlastného rozhodnutia, alebo z vynútených dôvodov, ak v ňom nemôžeme zotrvať alebo o zamestnanie z nejakých dôvodov prídeme.
Meniť prácu sú viac náchylní mladí kvalifikovaní ľudia tých profesií, ktoré sú na trhu práce hľadané. Neobávajú sa, že po odchode zo súčasného zamestnania budú mať problém nájsť si uplatnenie v lepšie platenej alebo iným spôsobom pre nich výhodnejšej práci, prípadne sú ochotní vycestovať za prácou do zahraničia.
Rezervovaný prístup ku zmene všeobecne pramení z neistôt a obáv. Mnohí zotrvávajú v práci, ktorá ich nenapĺňa, stresuje, prípadne je zle finančne ohodnotená. Nehľadajú si nové uplatnenie a prácu by nemenili, aj keby dostali takú ponuku. Sú presvedčení, že mnoho zamestnávateľov sa v prípade ekonomických problémov zbavuje v prvom rade tých, ktorí nastúpili poslední, a tak majú svoj dôvod, zotrvať na pôvodnom mieste.
Starší zamestnanci často ostávajú v práci, ktorá im nie celkom vyhovuje. Ich rozhodnutie ovplyvňuje strach zo zmeny a vidina blížiaceho sa dôchodkového veku.
V poslednej dobe vyvoláva obavy zo straty zamestnania a ťažkého získania novej práce aj nedostatok surovín, problémy, ktoré spôsobuje pretrvávajúca pandémia, robotizácia a nástup nových technológií, menej náročných na pracovnú silu. Aj to sú dôvody, prečo zamestnanci neplánujú zmeniť zamestnanie aj napriek tomu, že v t
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.