Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Priemysel 4.0, digitalizácia, robotika a ich pôsobenie v oblasti BOZP (4.) KOBOTY/COBOTY

Dátum: Rubrika: TRENDY

Podľa Medzinárodnej federácie robotiky tvoria v súčasnosti kolaboratívne roboty, ktoré sú určené na pomoc pracovníkom v priemyselných aplikáciách, 3 % z globálneho predaja robotov. Avšak do roku 2025 bude tento podiel pravdepodobne stúpať na zhruba 40 % s predpokladanou trhovou hodnotou 9 miliárd dolárov. Väčšina kobotov je vybavená automatickými optimalizovanými algoritmami, čo im umožňuje učiť sa od človeka. S rastúcim využívaním umelej inteligencie budú koboty schopné vykonávať nielen fyzické úlohy, ale stále viac aj kognitívne úlohy.

(pokračovanie z predchádzajúceho čísla)

V čom teda ich výhody spočívajú?
Kolaboratívne roboty posúvajú priemyselnú výrobu na vyššiu úroveň - sú schopné nielen pracovať vedľa ľudí, ale dokonca aj priamo spolupracovať s ľuďmi na spoločnom zadaní a zabezpečiť absolútnu bezpečnosť, potrebnú flexibilitu a produktivitu. Vedia pracovať na rôznych úlohách. Vedia na svoje plecia prevziať činnosti, ktoré môžu byť pre zamestnancov nudné a monotónne. Napríklad, také uťahovanie skrutiek. Zamestnanec sa môže venovať iným, oveľa komplexnejším úlohám. Dnešné kolaboratívne roboty sa navyše už ľahko programujú a dajú sa využiť flexibilnejšie. Medze sa im naozaj nekladú.
Spoločnosť ABB uviedla na trh svoj prvý kolaboratívny robot YuMi v roku 2015. [1] Dnes pracuje spoločne s ľuďmi po celom svete vo fabrikách aj laboratóriách a vykonáva rozličné úlohy od montáže elektronických súčiastok až po testovanie bankomatov. Ľahké programovanie kolaboratívnych robotov je presne to, po čom dnes túžia aj menšie podniky, ktoré môžu vyrábať širšiu škálu produktov. To je typ spoločností, ktoré sa čoraz viac rozhodujú pre koboty/coboty: menšie podniky so stále sa meniacimi výrobnými linkami môžu profitovať najmä z jednoduchosti preprogramovania týchto robotov.
Myšlienka kolaboratívneho robota vznikla v roku 1995 v rámci výskumného projektu General Motors Foundation. Kolaboratívne roboty (koboty) predstavujú rozšírenie akčného rádiusu priemyselných robotov. To znamená, že v porovnaní s priemyselným robotom nie je potrebné ochranné oplotenie. Práca bez oplotenia umožňuje spoluprácu medzi človekom a kobotom, a to bez rizika úrazu. Takáto spolupráca prináša vyššiu flexibilitu práce ako u priemyselného robota. Porovnanie kolaboratívneho a priemyselného robota popisuje obrázok č. 1.
 
 

V tabuľke č. 1 je uvedené porovnanie priemyselných a kolaboratívnych robotov.

Výhody a nevýhody kolaboratívnych
robotov a ich využitie


Nasledujúca tabuľka č. 2 ukazuje výhody a nevýhody spolupracujúcich robotov oproti tradičným priemyslovým robotom. Kolaboratívny robot zaberá v priestore omnoho menší priestor ako priemyselný robot, ale naproti tomu kolaboratívny robot nedosahuje takú záťažovú nosnosť ako priemyselný. Všetky robotizované bunky kolaboratívnych robotov musia spĺňať bezpečnostnú normu ČSN EN ISO 10218-1 a ISO 10218-2. V tejto norme je ustanovené, ktoré bezpečnostné zaistenia musia roboty obsahovať. Prvé tri zaistenia sú pre priemyselné roboty a štvrté zaistenie prináleží kobotom. Aktuálna ponuka na trhu kobotov je bohatá. Vo svojom portfóliu ich majú všetci hlavní výrobcovia priemyselných robotov a okrem nich aj niekoľko malých firiem, ktoré sa na koboty priamo špecializujú. K najvýznamnejším patria Fanuc, ABB, Kuka, Nachi, Denso, Yaskawa, Universal Robots, Rethink Robotics, Aubo, Techman, Hanwha a iné.

Tab. č. 1 Porovnanie priemyselných a kolaboratívnych robotov

Vlastnosť

Priemyselný robot

Kolaboratívny robot

Inštalácia

fixné

flexibilné

Požiadavky na kvalifikáciu obsluhy

vysoké

nízke

Pracovný priestor

oddelený

zdieľaný

Interakcia s ľuďmi

nechcená (nebezpečná)

bežná (bezpečná)

Maximálne zaťaženie

veľké

malé

Maximálna rýchlosť

veľká

malá

Nutnosť posúdenia rizika kolízie s obsluhou

nie

áno

Dosah

až 6 m

cca ako človek

Maximálne zaťaženie

až 2300 kg

až 110 kg

 

Zdroj: [2]

Tab. č. 2 Výhody a nevýhody používania kolaboratívnych robotov

Výhody

Nevýhody

Jednoduchšie programovanie.

Relatívne vysoká cena.

Jednoduchšie ovládanie spolupráce.

Na dosiahnutie maximál

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.