Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Pozor na platnosť certifikátov na starších občianskych preukazoch

Kategória: Aktuality Autor/i: Finančná správa SR Zdroj: Finančná správa SR

BRATISLAVA – 16.03.2023: Finančná správa v súvislosti s podávaním daňových priznaní za rok 2022 pripomína klientom, ktorí aktívne používajú kvalifikovaný elektronický podpis (KEP) a ich občiansky preukaz (OP) bol vydaný do 20. júna 2021, že platnosť certifikátov pre KEP uložených na čipe ich dokladu skončila 31. decembra 2022. Ak si OP nevymenili, môžu na elektronické podpísanie DP využiť dočasné riešenie- zdokonalený elektronický podpis. 

Marec sa už tradične nesie v znamení plnenia daňových povinností. Väčšina daňovníkov  s finančnou správou komunikuje elektronicky. V tejto súvislosti finančná správa pripomína menej aktívnym používateľom KEP-u, aby si skontrolovali dátum vydania ich občianskeho preukazu. 

Ku koncu minulého roka totiž na OP vydaných do 20. júna 2021 vypršala platnosť certifikátov pre KEP uložených na čipe. Finančná správa týmto daňovníkom odporúčala výmenu OP. Tí, ktorí tak z objektívnych príčin neurobili a potrebujú aktuálne využiť podpisovanie na podanie DP, majú dočasne k dispozícii alternatívnu. Vybrané úkony môžu na základe vyhlášky [ nové okno]o uznaných spôsoboch autorizácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR realizovať cez zdokonalený elektronický podpis (ZDEP). 

Ten získajú buď osobne na oddelení dokladov, ale si ho na OP nahrajú z pohodlia domova pomocou internetu  cez aplikáciu eID klient vo verzii 4.4 [ nové okno]. Na portáli Slovensko.sk je zverejnená Používateľská príručka, informácie k postupu sú od strany 39. Všetky dôležité informácie nájdu daňovníci aj na portáli finančnej správy.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 133 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež zvuková nahrávka [.mp3; 766 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.