Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Prieskum: Firmám pre infláciu rastú náklady, nie všetky plánujú zvyšovať mzdy

Kategória: Aktuality Autor/i: TASR

Väčšina podnikateľov na Slovensku za posledných 12 mesiacov zaznamenala nárast vstupov potrebných na podnikanie. Firmy v dôsledku vysokej inflácie zvyšujú, alebo sa chystajú zvýšiť mzdy. Mnohé, najmä menšie podniky to však neplánujú. Vyplýva to z prieskumu Československej obchodnej banky (ČSOB) na vzorke 300 podnikov a firiem rôznej veľkosti, ktorý pripravila v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. TASR o tom informovala hovorkyňa banky Anna Jamborová.

"Keď sme sa pýtali konkrétne na dopady vyšších cien energií, dve pätiny opýtaných spoločností uviedli, že ich ovplyvňujú celkom alebo veľmi výrazne, ďalšiu tretinu stredne výrazne. Najčastejšie ide pritom o stredné a väčšie spoločnosti," priblížila manažérka oddelenia pre živnostníkov a malé podniky ČSOB Dáša Polláková. Podľa jej slov vyššie ceny energií najviac ovplyvnili poľnohospodárstvo, ubytovanie a stravovanie, dopravu, veľkoobchod, maloobchod a priemysel.

Štvrtina firiem v prieskume uviedla, že v dôsledku vysokej inflácie už pristúpila k plošnému zvyšovaniu miezd v rôznej výške. Zhruba 9 % opýtaných zvyšovalo mzdy vybraným zamestnancom a ďalších 23 % zvyšovanie plánuje. Naopak, rast miezd v reakcii na infláciu nerealizovalo a ani neplánuje 41 % oslovených podnikateľov a podnikateliek.

Polláková tiež uvádza, že zamestnávatelia, ktorí mzdy neplánujú upravovať, sú väčšinou tie najmenšie podniky z odvetví maloobchodu a veľkoobchodu, spolu s autoservismi, oblasťou administratívy a servisných služieb. "Naopak, najviac firiem, ktoré pristúpili  k plošnému zvyšovaniu, je v sektore poľnohospodárstva, lesníctva a rybárstva, v spracovateľskom priemysle a strojárstve," dodala.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.