Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

ŠÚ SR: Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla v auguste 13,6 %

Kategória: Aktuality Autor/i: TASR

Spotrebiteľské ceny v septembri 2022 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 13,6 %, v auguste 2022 bola táto hodnota 13,4 %. Medzimesačná inflácia dosiahla v septembri 0,9 %, zatiaľ čo v septembri minulého roka bola jej hodnota 0,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera inflácie v septembri 2022 (priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla hodnotu 9,6 %. Je to o 0,8 percentuálneho bodu viac ako bola jej hodnota v predchádzajúcom mesiaci.

Počas septembra 2022 harmonizované ceny medzimesačne vzrástli o 0,9 %. Tento výsledok najvýraznejšie ovplyvnil kladný príspevok odboru potraviny a nealkoholické nápoje o 0,51 percentuálneho bodu (p. b.), kde rozhodujúci bol rast cien potravín. Príspevok zvýšenia cien potravín a nealkoholických nápojov spolu zodpovedal za viac ako polovicu z celkovej medzimesačnej septembrovej inflácie.

Druhý najvýraznejší vplyv na rast cien v porovnaní s augustom mal odbor bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá (kladný príspevok 0,13 p. b.). Tretí v poradí príspevkov k inflácii mal odbor reštaurácie a hotely s príspevkom +0,13 percentuálneho bodu k celkovému číslu, z toho zvýšenie cien stravovacích služieb +0,12 p.b. Výrazne sa zvýšili aj ceny v odbore nábytok, bytové vybavenie a bežná údržba domácnosti (kladný príspevok 0,11 p. b.).


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.