Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

ŠÚSR: Decembrová inflácia zostala na 15,4 %, medzimesačne rástla najmenej za rok

Kategória: Aktuality Autor/i: TASR

Inflácia na Slovensku zostala v decembri minulého roka na novembrovej úrovni 15,4 %. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb pritom medzimesačne rástli najmenej za celý rok, a to o 0,2 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V priemere ceny z mesiaca na mesiac od januára stúpali o 1,2 %. Medziročne inflácia od januára minulého roka bez prestávky rástla a v novembri a decembri sa zastavila na hodnote 15,4 %, vyčíslili štatistici.

Medzimesačne v decembri vzrástli ceny v deviatich z 12 výdavkových skupín domácností. Najvýraznejší vplyv na infláciu mali pritom aj naďalej potraviny, rast ich cien dosiahol 1,2 %. V odbore bývanie a energie ceny vzrástli, rovnako ako v novembri, o 0,5 %. "Naopak, markantné zníženie cien, a to o 10 %, sa prejavilo pri pohonných hmotách," zdôraznil ŠÚ SR.

V medziročnom porovnaní zachytil nárast vo všetkých sledovaných výdavkových skupinách, päť z nich pritom dosiahlo zvýšenie cien vyššie ako 12 %. Najvýznamnejší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo rastúce ceny potravín a nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu a ostatných palív.

Potraviny v decembri medziročne zdraželi o 29 %. V odbore bývanie a energie ceny medziročne stúpli o 16,8 %. Túto hodnotu ovplyvnilo zvýšenie cien elektriny a plynu zo začiatku roka, ktoré sa prejavuje v inflácii počas celého roka.

Ceny v doprave boli pod vplyvom postupného zlacňovania pohonných látok medziročne vyššie už len o 7,9 %. "Bolo to oveľa nižšie tempo zdražovania ako počas prvých šiestich mesiacov roka, kedy rast cien v tomto odbore v júni stúpol až na 23,7 %," dodali štatistici.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.