Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Aktuality

Vyhláška k povinnej domácej izolácii pre pozitívnych na COVID-19 sa zruší od 20. marca

Kategória: Aktuality Autor/i: ÚVZ SR

Vyhlášku k izolácii osôb pozitívnych na COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov Úrad verejného zdravotníctva SR kompletne zruší s účinnosťou od 20. marca 2023 po dohode s Ministerstvom zdravotníctva SR a odborným konzíliom. Znamená to, že osoby s COVID-19 už od tohto dátumu nebudú mať povinnú päťdňovú domácu izoláciu. Naďalej budú, samozrejme, v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť.

Týmto smerom sa uberá napríklad aj susedné Česko. Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty a podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní. Prakticky sa tak COVID-19 dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín (seniori, chronicky chorí, imunokompromitované osoby a pod.).

Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest sa nateraz rušiť nebude. V súčasnosti má stále opodstatnenie – ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia. Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) respirátorom naďalej platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární), návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov či zákazníkov lekární.

O zrušení vyhlášky k izolácii osôb pozitívnych na COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov budeme ešte verejnosť bližšie informovať v priebehu budúceho týždňa.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.