Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Inovatívne smart technológie a ich využitie v oblasti BOZP (4.)

Dátum: Rubrika: TRENDY Zo seriálu: Inovatívne smart technológie a ich využitie v oblasti BOZP

Záver seriálu sa zaoberá nositeľnými zariadeniami na pracovisku a ich využívaním pri práci, vzdelávaní aj v oblasti BOZP. Tieto zariadenia si čoraz častejšie nachádzajú uplatnenie aj pri ochrane zamestnancov pri práci. Malé ľahké nositeľné zariadenia určené na monitorovanie správania pracovníkov a upozorňovanie na akékoľvek nebezpečné pohyby, ktoré by mohli viesť k poraneniu chrbta alebo ramien, berú svet útokom. Tieto zariadenia zlepšujú povedomie o pohybe a znižujú celkové riziko zranenia. Pracovníkom aj manažmentu umožňuje sledovať pokrok, absolvovať školiace moduly, analyzovať údaje a vytvárať vizuálne príťažlivé správy prostredníctvom mobilných aplikácií a centralizovaných informačných panelov, aby sa zamerali a znížili ergonomické riziká. Majú však aj svoje limity a môžu byť aj zdrojom obáv zo zachovania citlivých osobných údajov. Nositeľnú technológiu internetu vecí vynašiel v 60. rokoch profesor Edward Thorp, a v posune technológie vpred nebolo už možné vrátiť sa späť.

Poznámka redakcie: článok je pokračovaním predchádzajúceho článku.
Nositeľné zariadenia
Nositeľné technológie
(angl.
wearable technologies
): sú využívané najmä na rozpoznávanie aktivity či detekciu prežívania (pocitov), pričom sa vzťahujú k internetu vecí (angl.
internet of things
, ďalej len "IoT") založenom na predpoklade, že všetko, čo môže byť vzájomne spojené, bude spojené. Najčastejšie ide o smart-hodinky, smart-okuliare, pomôcky založené na svetle, taktilné rukavice, pomôcky upevnené na vlasoch či nechtoch.
Nositeľné zariadenia sú elektronické zariadenia (z angl.
"wearable devices"
alebo iba
"wearables"
, v slovenčine "nositeľná elektronika"), v rámci ktorých je počítačový hardvér vložený do pomôcky/zariadenia noseného na povrchu tela užívateľa.
Nositeľná elektronika predstavuje aktuálny trend na dynamicky sa rozvíjajúcom trhu s elektronikou. Ide o elektronické zariadenia, ktoré možno upevniť na telo človeka (alebo na oblečenie), napríklad inteligentné hodinky, SOS tlačidlá, trackery, chytré okuliare, ale aj monitorovacie alebo diagnostické čipy. Zatiaľ čo mobilné zariadenia možno nosiť v ruke, v taške, batohu, súčasťou produktov nositeľnej elektroniky je návrh spôsobu nosenia (upevnenie na telo, časť oblečenia, alebo je oblečenie navrhnuté spolu s ňou). Tieto zariadenia môžu byť vybavené senzormi, systémami GPS, monitormi srdcovej činnosti a ďalšími funkciami, ktoré môžu zamestnávateľovi pomôcť sledovať konkrétne metriky, týkajúce sa zdravia a bezpečnosti zamestnancov na pracovisku. Nositeľné zariadenia tak môžu napríklad upozorniť zamestnanca na nesprávne držanie tela alebo na prípady, keď sa sami príliš vyčerpávajú. [1]
Medzi niektoré z hlavných vlastností nositeľnej elektroniky patria:
-
prispôsobenie ľudskému telu (hmotnosť, rozmery, celkový návrh zariadenia, zvolené materiály),
-
bezpečnosť a zodpovednosť voči životnému prostrediu (radiácia z mobilných telefónov, voľba netoxických a životnému prostrediu priaznivých materiálov),
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.