Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Nepriame účinky elektromagnetických polí na zdravie

Rubrika: BOZP ADRESNE

Interferencia elektromagnetických polí s implantovanými zdravotníckymi pomôckami alebo zdravotníckymi pomôckami nosenými na tele zamestnancov môže byť príčinou ohrozenia bezpečnosti alebo zdravia a je zaradená medzi nepriame účinky, t. j. účinky spôsobené prítomnosťou predmetov v elektromagnetickom poli. 
 
Medzi nepriame účinky patrí aj riziko vymrštenia feromagnetických predmetov pri výskyte statických magnetických polí v mieste prác zamestnancov, iniciácia elektrovýbušných zariadení (detonátorov), požiare a explózie v dôsledku vznietenia horľavých materiálov iskrami spôsobenými indukovanými poľami, kontaktnými elektrickými prúdmi alebo výbojmi, ako aj kontaktný elektrický prúd. Priame (biofyzikálne) účinky, t. j. účinky spôsobené ľudskému organizmu jeho prítomnosťou v elektromagnetickom poli, sú uvedené v časopise [1].
 
Pri posudzovaní zdravotných rizík súvisiacich s expozíciou elektromagnetickému poľu, má zamestnávateľ v znení § 4 ods. 5 nariadenia vlády SR
č. 209/2016 Z.z.
[2] posúdiť aj vplyv na zdravie a bezpečnosť osobitných skupín zamestnancov, t.j. zamestnancov, ktorí majú implantované pasívne alebo aktívne implantovateľné zdravotnícké pomôcky (kardiostimulátory a pod.) alebo nosia na tele zdravotnícke pomôcky (inzulínovú pumpu a pod.), tehotných žien a mladistvých.
Ak zamestnávateľovi ohlásili zamestnanci používanie implantovanej zdravotníckej pomôcky alebo zdravotníckej pomôcky nosenej na tele, alebo tehotné ženy informovali zamestnávateľa o svojom tehotenstve, má zamestnávateľ na základe posúdenia rizík zostaviť a realizovať program technických alebo organizačných opatrení zameraných na prevenciu rizík, ktoré súvisia s nepriamymi účinkami.
Expozícia zamestnanca elektromagnetickému poľu nesmie prekročiť limitné hodnoty veličín expozície podľa typu polí pre zmyslové a zdravotné účinky, ktoré sú uvedené v prílohe č. 2 k nariadeniu vlády SR č. 209/2016 Z.z. Zároveň sa však v nariadení vlády uvádza: "
ani pri dodržaní stanovených limitných alebo akčných hodnôt veličín expozície nemožno vylúčiť ovplyvnenie niektorých zariadení implantovaných do tela, napríklad kardiostimulátorov, protéz obsahujúcich feromagnetické materiály a pod."
To znamená, že na jednej strane je zamestnávateľ povinný posudzovať zdravotné riziká súvisiace s expozíciou elektromagnetickému poľu zamestnancov s implantátmi a na druhej strane nie sú legislatívne určené kritériá na ochranu pred nepriamymi účinkami vo význame akčných hodnôt veličín expozície.
Pre zamestnávateľa, ale aj pre pracovnú zdravotnú službu vzniká situácia, ako postupovať pri posudzovaní zdravotných rizík u zamestnancov, ktorí majú vo svojom tele zavedené pasívne alebo aktívne implantáty.
Druhy implantátov
Pasívne implantáty nie sú osadené elektronikou a nijakým spôsobom nemenia svoje vlastnosti v závislosti na okolitých podmienkach (napr. tepovej frekvencii). Medzi pasívne implantáty sa radia:
-
endoprotézy (kolenného a bedrového kĺbu),
-
kovové pomôcky na fixáciu zlomenín (obr. 1),
-
stenty,
-
srdcové chlopne,
-
pomôcky na prekrytie otvorov v lebke.
<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.