Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci pre hotelové, reštauračné a stravovacie služby (III.)

Dátum: Rubrika: DO POZORNOSTI Zo seriálu: Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci pre hotelové, reštauračné a stravovacie služby

NEBEZPEČNÉ LÁTKY - CHEMICKÉ A BIOLOGICKÉ

Škodlivé a nebezpečné látky môžu zapríčiniť zranenia alebo choroby v prípade, ak ľudia s nimi prídu do kontaktu alebo ich nepoužívajú správne. Nebezpečenstvo chemických látok závisí od ich konkrétneho typu, od zloženia, spôsobu, akým s nimi prídeme do kontaktu a množstva, ktoré sa dostane do tela. K poškodeniu zdravia môže dôjsť náhle alebo až po určitej dobe. Niektorí ľudia sú na tieto látky viac citliví než ostatní.
 
(pokračovanie z predchádzajúceho čísla)
V odvetví HORECA sa môže vyskytnúť mnoho látok predstavujúcich pre zamestnancov riziko, a to či už pri čistení alebo dezinfekcii, alebo v styku s biologickým odpadom, ktorý v kombinácii s vlhkým prostredím môže viesť k alergickým reakciám a kožným chorobám, ako je napríklad dermatitída. Zamestnanci sú tiež vystavení rôznym výparom, predovšetkým z va­renia.
Tabuľky poskytujú základný prehľad chemických a biologických látok, ktoré predstavujú riziko pre zdravie a bezpečnosť zamestnanca, informácie o tom, ako rozpoznať škodlivý účinok a odporúčania na správnu kontrolu a preventívne pracovné postupy.
Chemické látky - prehľad látok, ktoré predstavujú riziko a ochranné opatrenia
 
 
 
 
Biologické látky - prehľad látok, ktoré predstavujú riziko a ochranné opatrenia
 
Označenie výrobkov a látok
Pri manipulácii so všetkými výrobkami a látkami treba dávať pozor na ich označenie. Ak je tam zobrazená jedna z nasledujúcich značiek, treba si všímať a preštudovať špeciálne inštrukcie a hľadať bezpečnejšie alternatívy:
Kožné choroby vo vzťahu k práci
Kožné choroby z povolania patria medzi jedny z najbežnejších chorôb z povolania. V porovnaní s inými povolaniami, zamestnanci v kuchyniach a pohostinstvách sú vystavení vysokému riziku vzniku týchto chorôb, čoho následkom môže byť nutnosť zanechať prácu v odvetví HORECA. Varenie a obslužné práce si vyžadujú priamy kontakt so zákazníkmi, ktorý je nemožný so zjavnou kožnou chorobou.
Kožné choroby zapríčiňujú, že pokožka stráca prirodzenú ochrannú schopnosť, ktorá sa prejaví v prípadoch, ak spolupôsobia:
-
fyzické účinky, ako je odreni
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.