Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

O čom je súčasná bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci

Dátum: Rubrika: ODPORÚČAME

Tento článok popisuje, čo je v súčasnosti obsahom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len „BOZP“). Objasňuje pojem BOZP a stručne charakterizuje jej úlohy a ciele. Načrtáva tiež, akým vývojom prešla BOZP od minulosti po súčasnú dobu a zdôrazňuje systémový prístup v riešení otázok BOZP. Dôležitou úlohou BOZP je skúmanie rizík, ktoré vznikajú pri výkone práce. Článok sa zaoberá najnovšími druhmi rizík. Posudzovanie rizík a opatrenia na ich elimináciu sú prioritnou povinnosťou zamestnávateľa. Posúdenie sa týka všetkých vykonávaných činností a zamestnávateľ je z neho povinný vypracovať písomný dokument. Článok uvádza aj dôvody, ktoré by mali viesť zamestnávateľa, zamestnanca a štát k tomu, aby mali záujem o BOZP.

BOZP je multidisciplinárny odbor zaoberajúci sa hľadaním a uplatňovaním metód a prostriedkov, ktorých cieľom je zaistiť, aby človek v pracovnom procese nebol ohrozovaný fyzicky ani mentálne, resp. aby sa pravdepodobnosť jeho ohrozenia alebo poškodenia jeho zdravia znížila na minimum. Zaisťovanie BOZP predstavuje rozsiahly súbor opatrení (technických, legislatívnych, organizačných, výchovných a iných), ktoré pri správnej aplikácii alebo realizácii vytvoria podmienky k tomu, aby chránili osoby pred negatívnymi dôsledkami života v pracovnom procese, t.j. pred pracovnými úrazmi, chorobami z povolania a pod. BOZP sa tiež zaoberá rizikami, ktoré sú súčasťou všetkých pracovných činností. Úlohou BOZP je riešiť ich odstránenie, a kde to nie je možné, tak dosiahnutie minimalizácie ich účinku.
BOZP je tvorená predovšetkým dvoma základnými zložkami: bezpečnosťou práce (technická bezpečnosť, prevencia veľkých priemyselných havárií) a ochranou zdravia pri práci (hygiena práce, pracovné prostredie, ergonómia). Bezpečnosť práce chápeme ako určitý stav pracoviska, ktorý dáva zamestnancom vysokú mieru istoty, že pri dodržaní bezpečnostných pravidiel bude vylúčená, resp. do vysokej miery znížená možnosť ohrozenia ich života a zdravia. Súčasťou bezpečnosti práce je bezpečnosť pri práci, ktorej cieľom je zníženie možného ohrozenia zamestnancov priamo vykonávajúcich pracovné operácie na konkrétnom pracovisku.
Ochrana zdravia pri práci (často skrátene nazývaná hygienou práce) je súbor bezpečnostných opatrení (technických, legislatívnych, zdravotno-hygienických, výchovnovzdelávacích, organizačných a pod.), prostriedkov a metód, ktorých cieľom je chrániť zdravie zamestnancov pri práci. Zdravie možno charakterizovať ako stav fyzickej, psychickej, sociálnej a estetickej pohody človeka.
V súčasnosti BOZP okrem tradičných dvoch zložiek zahŕňa aj pracovnú pohodu a sociálnu ochranu (vzťahy na pracovisku, psychosociálne riziká, sociálne faktory, organizácia práce).
V období pred vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie prevládal v BOZP technický prístup. Tento sa zameriaval predovšetkým na vplyv technických aspektov na bezpečnosť a poškodenie zdravia zamestnancov, t.j. najmä na vplyv technických zariadení, strojov, nástrojov a pod. na vznik pracovných úrazov, chorôb z povolania a poškodení zdravia zamestnancov vplyvom práce. Po vstupe Slovenska do Európskej únie nasledovala zmena tohto prístupu na systémový prístup, ktorý kladie dôraz predovšetkým na vyhľadávanie (zisťovanie) a vyhodnocovanie rizík, ktoré pri práci vznikajú a sú súčasťou všetkých pracovných činností. Ďalej sa zaoberá predchádzaním rizík, ich odstraňovaním alebo obmedzovaním a prijímaním opatrení na tento účel. Nerieši teda len negatívne aspekty pracovných procesov, ale aj predchádzanie týmto aspektom, to znamená prevenciu a okrem toho sa zameriava aj na ľudský faktor a na kultúru BOZP. Prevencia rizík plní ochrannú funkciu, pomocou ktorej môžeme predísť škodám na zdraví a živote zamestnancov, a z toho dôvodu je jedným z hlavných cieľov BOZP. Prevenciou rizík sa rozumejú všetky opatrenia vyplývajúce z právnych a ostatných predpisov na zaistenie BOZP a tiež opatrenia zamestnávateľa, ktoré majú za cieľ predchádzať rizikám, odstraňovať ich, resp. čo najviac minimalizovať ich vplyv.
Zásady prevencie rizík sú:
-
vylúčenie rizík a ich posudzovanie v prípade, že ich nemožno vylúčiť,
-
vykonávanie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.