Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Činnosť Národného kontaktného miesta EU-OSHA a medzinárodné aktuality

Dátum: Rubrika: AKTUÁLNE ZO SVETA

Zmena na pozícii manažéra Národného kontaktného miesta EU-OSHA v SR
S účinnosťou od 12. decembra 2021 došlo ku zmene na pozícii manažéra Národného kontaktného miesta Európskej agentúry pre BOZP (EU-OSHA). Na základe rozhodnutia generálnej riaditeľky Národného inšpektorátu práce Mgr. Hedvigy Machayovej doterajšieho manažéra Ladislava Kerekeša na tomto poste vystriedala JUDr. Zuzana Darivčáková z Odboru bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Národného inšpektorátu práce. L. Kerekeš naďalej zostáva pôsobiť ako člen Správnej rady EU-OSHA.
Kampaň Európskeho orgánu práce - Akčný týždeň na európskych cestách
Do akcie pod taktovkou ELA a ROADPOL sa zapojili aj inšpektori práce zo Slovenska
Akčný týždeň
"Truck&Bus"
sa konal od 7. do 11. februára 2022, skontrolovaných bolo 184 vozidiel, zistených viac ako 120 podozrivých skutočností, do akcie sa zapojilo takmer 200 inšpektorov. Cestné kontroly sa vykonávali v Belgicku, Bulharsku, Chorvátsku, Nemecku, Litve, Holandsku a v Portugalsku. V centre pozornosti bola predovšetkým bezpečnosť na európskych cestách vrátane pracovných podmienok vodičov. ELA a ROADPOL uľahčili spoluprácu orgánov členských štátov. Na mieste boli pozorovatelia z iných členských štátov, národní styční dôstojníci a experti ELA.
Európsky orgán práce (ELA) spojil svoje sily s Európskou sieťou cestnej polície (ROADPOL) v rámci celoeurópskej preventívno-represívnej akcie, ktorá sa uskutočnila v týždni začínajúcom 7. februára 2022. Národné orgány, ktoré sa do akcie zapojili, zahŕňali zástupcov inšpektorátov práce, sociálneho zabezpečenia a dopravy, ako aj colné úrady a políciu. Zo Slovenska sa na akcii na nemeckých cestách zúčastnili inšpektori práce z IP Trnava a IP Nitra.
Orgány činné v trestnom konaní v rámci tejto akcie identifikovali vybrané miesta cestných kontrol so značným počtom nákladnej cestnej dopravy. Hlavným zameraním kontrol pritom bolo overenie dodržiavania pravidiel času jazdy a odpočinku. Dopravní policajti pritom zároveň kontrolovali aj priestupky v oblasti zabezpečenia nákladu, prekročenia rýchlosti, technických nedostatkov a jazdy pod vplyvom alkoholu či drog.
Okrem nasadenia vlastných národných styčných dôstojníkov a odborníkov ELA na mieste koordinovala a podporovala aj účasť pozorovateľov z Cypru, Grécka, Talianska, Litvy, Malty, Španielska a Slovenska. Táto úzka spolupráca umožňuje výmenu skúseností a postupov presadzovania práva z rôznych krajín, čo je kľúčové najmä v súčasnosti, keď sa uplatňujú nové právne predpisy v oblasti cestnej dopravy. Takéto akcie taktiež pomáhajú budovať kontakty medzi orgánmi jednotlivých štátov EÚ a zlepšovať cezhraničnú spoluprácu.
Akčný týždeň v číslach
-
Štyri členské štáty (Belgicko, Nemecko, Chorvátsko a Portugalsko) zorganizovali inšpekcie za účasti orgánov z ďalších siedmich členských štátov; niektoré ďalšie krajiny (Bulharsko, Litva, Holandsko) tiež zorganizovali počas tohto týždňa kontroly na národnej úrovni.
-
Zapojených bolo viac ako 209 kontrolórov, vrátane 17 pozorovateľov, zamestnancov ELA a niekoľkých tlmočníkov. Väčšinu vykonávateľov tvorili cestní policajti, ďalej colníci, inšpektori cestnej dopravy, práce a sociálneho zabezpečenia.
-
Skontrolovaných bolo 184 vozidiel.
-
Viac ako 103 opýtaných vodičov (pracovníkov).
-
Viac ako 120 zistených porušení. Z toho:
-
59 sa týkalo doby jazdy/odpočinku a používania tachografov,
-
3 priestupky súviseli s nesprávnou výplatou mzdy alebo iných pracovných podmienok,
-
6 zistených prípadov nelegálneho zamestnávania/čie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.