Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Automatizovaný externý defibrilátor zachraňuje životy

Dátum: Rubrika: DO POZORNOSTI

V poslednom období sa začali na verejne dostupných miestach, ale i na pracoviskách vyskytovať automatizované externé defibrilátory (ďalej len „AED“). Včasná defibrilácia je kľúčovým faktorom prežitia pri náhlom zastavení obehu u pacientov s defibrilovateľným rytmom. Zabezpečenie týchto prístrojov a vhodné školenia na prácu s ním môžu aj na pracoviskách zachrániť život. Najčastejšou príčinou náhlej smrti u dospelých je až z 80 % prípadov zlyhanie srdca. Podľa oficiálnych štatistík takto zomrie až 5000 ľudí ročne. Podľa zahraničných štúdií je zlyhanie srdca dôvodom cca 10 až 15 % úmrtí v práci. Príspevok sa venuje používaniu a ovládaniu defibrilátorov laickou verejnosťou.

Defibrilátor je lekársky prístroj používaný k defibrilácii pri kardiopulmonárnej resuscitácii, schopný elektrickým výbojom obnoviť správnu činnosť srdca. Pri komorovej tachykardii alebo fibrilácii komôr, srdce nie je schopné plniť svoju funkciu kvôli nekoordinovaným sťahom. V týchto prípadoch sa defibriláciou preruší tento nezdravý stav pomocou silného elektrického výboja, aby sa srdce následne mohlo pravidelne rozbehnúť. Defibrilovať by sa malo do 3 až 5 minút od kolapsu. Počas zástavy sa srdce náhle zastaví, pričom asi v 90% prípadov prejde do smrteľného rytmu známeho ako ventrikulárna fibrilácia, pri ktorej dôjde k zástave krvného obehu. Štatistiky uvádzajú, že:
-
každá minúta po náhlej srdcovej zástave znižuje šancu človeka na prežitie až o 10%,
-
pri použití počas 3 až 5 minút po srdcovej zástave (do troch minút v nemocnici, do päť minút na verejnosti) zvyšuje AED mieru prežitia až o 70%,
-
každá minúta zdržania defibrilácie znižuje pravdepodobnosť prežívania do prepustenia z nemocnice o 10 až 12%.
-
AED je schopný prostredníctvom energie z batérií udeliť cez správne umiestnené elektródy do ľudského tela elektrický výboj so silou až 350 KJ. Stáva sa preto zásadnou pomôckou či dokonca sprievodcom pri kardiopulmonálnej resuscitácii (ďalej len "KPR").
Vzhľadom na priemerné časy dojazdu záchraniek na Slovensku (cca 11 až 13 minút) je jednou z možností využiť pri záchrane AED.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.