Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Zdroje pracovných úrazov a riziká práce v potravinárstve

Dátum: Autor/i: Ing. Jozef Mikula, PhD. Rubrika: ODPORÚČANIA

Potravinársky priemysel alebo „potravinárstvo“ je spracovateľské ekonomické odvetvie, ktoré sa zaoberá spracovaním poľnohospodárskych výrobkov z tzv. prvovýroby hromadným spôsobom a masovou výrobou potravín, a má jedno špecifikum, ktorým sa výrazne odlišuje od ostatných druhov priemyslovej výroby, a tým je nutnosť zabezpečiť tzv. potravinársku hygienu – hygienickú kvalitu finálneho výrobku.

Vzhľadom na rozmanitosť potravinárskeho priemyslu pri spracovaní poľnohospodárskych výrobkov sa používajú rôzne technické zariadenia navzájom spojené do technologických liniek na presne stanovené použitie, najmä na spracovanie, úpravu, dopravu alebo balenie materiálu. Takto vytvorené technologické linky ovládané ako integrovaný celok na použitie sa vyznačujú veľkým počtom rizikových miest, ktoré vystavujú obsluhujúci personál nebezpečenstvu a ohrozeniu pri práci.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Vážený návštevník,
prístup k obsahu majú len registrovaní užívatelia portálu.
Pokiaľ ste už zaregistrovaný, prihláste sa prosím so svojím užívateľským menom a heslom.
V prípade, že ešte nie ste zaregistrovaný, zaregistrujte sa.
Ďakujeme.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.