Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Oboznámenie sa so zákonom č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (1.)

Dátum: Rubrika: Z PRAXE Zo seriálu: Oboznámenie sa so zákonom č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci

Testovacie otázky pre vedúcich a riadiacich zamestnancov

Bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ďalej len „BOZP“) nemožno chápať len ako prostriedok ochrany zdravia pri výkone práce, ale ako systém chrániaci pred negatívnymi dôsledkami života v pracovnom procese. BOZP je jednou z oblastí, na ktorú zamestnávatelia často zabúdajú, či ju podceňujú. Takmer každá pracovná činnosť prináša nebezpečenstvo, ktoré možno významne obmedziť dodržiavaním právnych a ostatných predpisov z BOZP.
 
Významnú úlohu tu zohráva zamestnávateľ a vedúci pracovníci, ktorých povinnosťou je utvárať priaznivé podmienky na zvyšovanie odbornej úrovne zamestnancov a na uspokojovanie ich sociálnych potrieb, a zaisťovať BOZP. Tieto povinnosti, ktoré sú prikazovacie, vyplývajú zo základnej európskej smernice, ktorá je implementovaná v zákone č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o BOZP“).
 
Na overenie znalostí slúži pravidelné oboznamovanie/školenie všetkých zamestnancov. V tejto súvislosti si možno položiť otázku - pracujete ako odborne spôsobilé osoby k zabezpečovaniu úloh v prevencii rizík, ovládate dokonale prax a domnievate sa, že Vás už nič z BOZP neprekvapí? Alebo ste zamestnávatelia a vedúci zamestnanci s potrebnými znalosťami a úspešne vediete svoju firmu vrátane BOZP? Ak vás naozaj nič z BOZP neprekvapí, môžete si svoje znalosti overiť v testoch, ktoré budeme postupne uverejňovať.
V tomto čísle sme pripravili prvých 25 testovacích otázok, ktorými si môžete preveriť svoje znalosti z uvedeného zákona pre vedúcich a riadiacich pracovníkov.
1. Vzťahuje sa zákon o BOZP na zamestnávateľov a zamestnancov:
  1. vo všetkých odvetviach výrobnej sféry
  2. vo všetkých odvetviach nevýrobnej sféry
  3. vo všetkých odvetviach výrobnej sféry a nevýrobnej sféry
2. Kto je zamestnávateľom?
  1. zamestnávateľom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá uskutočňuje praktické vyučovanie žiakov učilišťa
  2. zamestnávateľom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá uskutočňuje praktické vyučovanie žiakov učilišťa, žiakov odborného učilišťa, žiakov strednej školy a študentov vysokej školy
  3. zamestnávateľom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá uskutočňuje praktické vyučovanie žiakov strednej školy a študentov vysokej ­školy
3. Je povinný zamestnávateľ uplatňovať všeobecné zásady prevencie pri vykonávaní opatrení nevyhnutných na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci?
  1. nie je povinný
  2. je povinný
  3. nemusí
4. Patrí uprednostňovanie kolektívnych ochranných opatrení pred individuálnymi ochrannými opatreniami na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci medzi všeobecné zásady prevencie?
  1. nie nepatrí
  2. áno, patrí
  3. môže patriť
5. Patrí medzi všeobecné zásady prevencie zohľadňovanie ľudských schopností, vlastností a možností, najmä pri navrhovaní pracoviska, výbere pracovného prostriedku, pracovných postupov a výrobných postupov s cieľom vylúčiť alebo zmierniť účinky škodlivých faktorov práce, namáhavej práce a jednotvárnej práce na zdravie zamestnanca?
  1. nie nepatrí
  2. áno, patrí
  3. môže patriť
6. Kto je povinný vykonávať opatrenia so zreteľom na všetky okolnosti týkajúce sa práce a v súlade s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci?
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.