Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Riadenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v zamestnávateľskej organizácii v zmysle požiadaviek systémovej normy STN ISO 45001

Dátum: Rubrika: ODPORÚČAME Zo seriálu: Riadenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v zamestnávateľskej organizácii v zmysle požiadaviek systémovej normy STN ISO 45001

Tento článok sa venuje systému riadenia (manažérstva) BOZP v zmysle požiadaviek systémovej normy STN ISO 45001. Pozostáva z ôsmich častí. Prvá časť uvádza vstupné informácie a stručnú koncepciu tvorby systému manažérstva BOZP (ďalej len „SM BOZP“). Druhá časť podrobne rozoberá koncipovanie kontextu, z ktorého SM BOZP vychádza. Tretia časť charakterizuje vrcholové vedenie organizácie a spoluúčasť pracovníkov v SM BOZP. Štvrtá časť sa venuje plánovaniu v rámci SM BOZP. Piata časť sa zaoberá podporou SM BOZP – zdrojmi, kompetenciami a komunikáciou. Šiesta časť rozvádza plánovanie a riadenie prevádzky v rámci SM BOZP. Siedma časť opisuje hodnotenie výkonnosti SM BOZP a posledná ôsma časť charakterizuje problematiku zlepšovania SM BOZP.

Riadenie je predovšetkým ekonomická kategória, právne predpisy riadenie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (ďalej len "BOZP") spravidla upravujú všeobecne, predpokladajú jeho podrobnú úpravu v zamestnávateľskej organizácii. Je na zamestnávateľovi, aký systém riadenia BOZP si vytvorí a zavedie do praxe. Tento môže byť jedinečný, týkajúci sa len daného zamestnávateľa. Nesmie však byť v rozpore s platnými všeobecne záväznými právnymi predpismi. Pre úpravu riadenia BOZP je v súčasnosti vhodným metodickým dokumentom STN ISO 45001 (83 3000): Systémy manažérstva bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Systémová norma STN ISO 45001 (ďalej len "norma") bola prevzatá do sústavy slovenských technických noriem z medzinárodnej normy ISO 45001. Je u nás platná od 1. februára 2019.
Norma používa miesto pojmu riadenie pojem manažérstvo, resp. manažment. Tento cudzojazyčný pojem už u nás zdomácnel a je používaný rovnako často ako pojem riadenie. Norma špecifikuje pre organizáciu (podnik, firmu, akciovú spoločnosť a inú spoločnosť, správny orgán, úrad, inštitúciu a pod.) požiadavky na SM BOZP a v prílohe poskytuje aj návod na používanie normy. Vysvetľujúce informácie v prílohe majú zabrániť chybnej interpretácii požiadaviek normy.
Na požiadavky predkladané v norme je nutné nazerať zo systémovej perspektívy a nemajú sa brať izolovane, t.j. treba ich aplikovať s prihliadnutím na ich vzájomnú previazanosť a prelínanie. Pod SM BOZP norma rozumie systém riadenia alebo časť systému riadenia, ktorý sa používa k dosiahnutiu politiky BOZP. Politikou BOZP je politika, ktorej cieľom je predchádzať pracovným úrazom a poškodeniu zdravia pracovníkov, a zaistiť bezpečné a zdravé pracoviská. Norma sa vzťahuje na organizácie a pracovníkov, ktorými sa rozumejú osoby vykonávajúce prácu (alebo činnosť súvisiacu s prácou), ktorá je riadená organizáciou.
Systémová norma pomáha organizácii dosahovať zamýšľaných výstupov SM BOZP. Medzi zamýšľané výstupy SM BOZP patria: neustále zlepšovanie výkonnosti v oblasti BOZP, plnenie požiadaviek právnych predpisov a iných požiadaviek, a dosahovanie cieľov BOZP. Systémová norma neuvádza konkrétne kritéria pre výkonnosť v oblasti BOZP a ani nie je normatívom z hľadiska návrhu SM BOZP. Jej dodržiavanie je dobrovoľné, teda nie je právne záväzné.
Norma STN ISO 45001 obsahuje požiadavky, ktoré môže organizácia používať pri zavádzaní SM BOZP a pri posudzovaní zhody. Požiadavky normy pôsobia prevažne striktne, čo je v texte normy vyjadrené slovesným tvarom "musí". Je na organizácii, ako dokáže systémové požiadavky aplikovať do konkrétností a podrobností na svoje podmienky. Vzhľadom na rozsiahlosť normy a obmedzený rozsah tohto článku, nie sú v ňom uvádzané všetky požiadavky normy, ale len výber tých najdôležitejších. Pokiaľ sa organizácia rozhodne plne akceptovať pri tvorbe SM BOZP požiadavky normy a mieni preukázať zhodu s normou, stane sa pre ňu norma záväzná.
Organizácia môže zhodu s normou preukazovať vydaním vlastného prehlásenia, poprípade získaním potvrdenia zhody externou stranou alebo potvrdením zhody zainteresovanou stranou, napr. zákazníkom. Pri nesplnení všetkých požiadaviek normy, resp. len ich čiastočnom splnení, nie je možné, aby externá organizácia s nezávislým postavením vydala certifikát potvrdzujúci zhodu SM BOZP s požiadavkami normy. Dokument zhody s STN ISO 45001 potvrdzuje zhodu systému riadenia BOZP s požiadavkami normy. Takýto dokument zhody sa netýka napr. bezpečnosti výrobkov, dopadov na zdravie a bezpečnosť zamestnancov nad rámec rizík vyplývajúcich z vykonávanej práce, environmentálnych dopadov a pod., keďže tieto uvedená norma neupravuje.
Systémová norma poskytuje požiadavky a zároveň návod k používaniu SM BOZP bez ohľadu na veľkosť či charakter organizácie, v ktorej sa SM BOZP zavádza a uplatňuje. Je to dané tým, že celý SM BOZP vychádza z kontextu organizácie a je jej tak vlastný, plne zodpovedajúci jej potrebám a špecifikám, ktoré zahŕňajú akékoľvek aspekty zdravia a bezpečnosti. Kontext organizácie spočíva v určení vlastného postavenia, vlastnej činnosti v oblasti BOZP, vlastných úloh, stanovení závislostí, očakávaní, potrieb, stanovení a zdokumentovaní rizík, nebezpečia a ohrození.
Teda nie odpisovanie požiadaviek normy (oni sú totiž systémové a nie sú konkrétne), ale vyzdvihnutie podstatnej časti - poukázanie na previazanosť a prelínanie požiadaviek v rámci normy. Toto je základom pre stanovenie celého SM BOZP a v rámci neho aj určenie jeho rozsahu a podielu jednotlivých osôb (najmä vedúcich pracovníkov) so stanovením ich úloh, právomocí, kompetencií a zodpovednosti. SM BOZP organizácie zodpovedá jedine kontextu konkrétnej organizácie, t.j. systém je danej organizácii vlastný, nič nie je doň včleňované násilne, obsahuje to, čo je potrebné pre jej správny a bezpečný chod.
Namiesto pojmov zamestnávateľ a zamestnanec (používaných v našom pracovnom práve), systémová norma definuje a používa pojmy organizácia a pracovník. Pojmy organizácia a pracovník sú širšími pojmami, ktoré zahŕňajú aj pojmy zamestnávateľ a zamestnanec, ktoré sú definované v základnom pracovnoprávnom predpise
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.