Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Zmeny v stravovaní zamestnancov od 1. januára 2023

Dátum: Rubrika: LEGISLATÍVA

V rámci sociálnej starostlivosti sa zamestnávateľ stará napríklad o vzdelávanie zamestnancov, o ich pracovné podmienky či ich stravovanie. Prestávku na odpočinok a stravovanie upravuje § 91 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) a oznámenie prestávky zamestnancom je upravené v § 90 Zákonníka práce. Podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 Zákonníka práce. Zabezpečiť stravovanie pre zamestnancov, ktorí pracujú na základe pracovného pomeru a počas pracovnej zmeny pracujú viac ako 4 hodiny, je jednou zo základných povinností zamestnávateľa. Tento príspevok pojednáva o zmenách, ktoré sa dotkli stravovania zamestnancov s účinnosťou od 1. januára 2023.

Od 1. januára 2023 bola v Zákonníku práce zavedená povinnosť zamestnávateľa poskytovať zamestnancom, ktorým zamestnávateľ nezabezpečil stravovanie poskytovaním jedného teplého hlavného jedla a ktorí si vybrali zabezpečenie stravovania formou stravovacej poukážky, poskytovať stravovaciu poukážku v elektronickej forme (gastrokarty), teda formou platobnej karty. Zmenu ohľadom gastrokarty zaviedla novela Zákonníka práce ešte prostredníctvom zákona č. 76/2021 Z.z. zo 4. februára 2021, avšak ustanovenia ohľadom poskytovania stravovacej poukážky v elektronickej podobe nadobudli účinnosť až 1. januára 2023.
Povinný a oprávnený subjekt
Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom:
-
poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
-
zabezpečovať stravovanie.
Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.
Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako:
-
šesť hodín v prípade nároku na prestávku na odpočinok a jedenie (§ 91 ods. 1 Zákonníka práce),
-
štyri hodiny v prípade zabezpečenia stravovania (§ 152 Zákonníka práce).
Stravovanie podľa Zákonníka práce
V súlade so znením § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom vo všetkých zmenách, pričom túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi. Túto povinnosť nemá voči:
-
zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu (neplatí, ak ide o zamestnanca, ktorý na pracovisku odpracoval viac ako štyri hodiny),
-
zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme v zahraničí,
-
voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie.
Z § 152 Zákonníka práce vyplýva pre zamestnávateľa nielen povinnosť zabezpečovať stravovanie pre svojich zamestnancov, ale aj
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.