Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Riziká a prevencia pracovných úrazov na strojoch a zariadeniach v potravinárskom priemysle

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Výroba potravín a nápojov zahŕňa mnoho rôznych odborov potravinárskeho priemyslu, ktoré skrývajú rôzne nebezpečenstvá a ktoré môžu ohrozovať pracovníkov ako priemysel mäsový, hydinársky, mlieka a výroby syrov, ovocinársky, konzervárenský, mlynský a pekárenský, pivovarnícky a sladovnícky, priemysel výroby nealkoholických nápojov, vinársky, cukrovarnícky, škrobárensky, tukový a jedlých olejov, mraziarensky a spracovanie rýb, tabakový, čokoládovne, minerálnych vôd až po rafinovanie cukru a bitúnky a iné. Zabezpečovanie ochrany zdravia a životného prostredia na potravinárskych pracoviskách sa nemôže obísť bez dobrej znalosti štruktúry úrazových nebezpečenstiev a rizík, znalostí platných bezpečnostných predpisov ako i znalostí bezpečných technologických postupov. Tak isto musí poznať bezpečnostné ustanovenia, ktorých dodržiavanie zaručí, že nepríde k ohrozeniu života, zdravia, majetku či životného prostredia niekedy až s obrovskými škodami. Potravinárstvo je oblasť, kde je okrem zásad bezpečnosti práce nutné dodržiavať aj rad prísnych hygienických ustanovení pri výrobe potravín.

Zamestnávateľ je povinný vytvárať zamestnancom bezpečné a zdraviu neohrozujúce pracovné prostredie a pracovné podmienky. Nevyhovujúce pracovné podmienky a nedodržanie zásad bezpečnej práce sú častými príčinami vzniku pracovných úrazov. Základné povinnosti zamestnávateľa upravuje zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákonník práce"), zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o BOZP") a zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o ochrane verejného zdravia"). Potravinársky priemysel, ako je vidieť, netvorí homogénny celok. Táto rôznorodosť v oblasti spracovania potravín vyvoláva rôzne nebezpečné situácie, ktoré sa prejavujú aj v množstve vyskytujúcich sa pracovných nebezpečenstiev, ohrození a rizík.
Pracovné riziká v potravinárstve a ich prevencia
Tak ako sama práca v potravinárskom priemysle je rôznorodá, je aj celá rada faktorov a prvkov možného ohrozenia zamestnancov ako napríklad pri ručnej manipulácii, pracovné zariadenia, pracovné zvyklosti a usporiadanie pracovísk, používanie elektriny, expozícia látkami ohrozujúcimi zdravie, expozícia fyzikálnym faktorom, expozícia biologickým faktorom, faktory prostredia a pracovných klimatických pomerov, vzťah pracovného miesta a ľudského faktora, psychologické faktory, organizácia práce a iné.
Stanovenie vplyvu závažnosti jednotlivých faktorov na intenzitu výskytu ohrození je obsahom odborných diskusií posudzovateľov pri hodnotení rizika. Posudzovatelia súčasne zvážia, či nie je potrebné zohľadniť pri tomto posudzovaní aj iné faktory, ktoré môžu byť závislé od druhu činnosti, prípadne typu technológie.
Hodnotenie rizík
Pokiaľ nie je hodnotenie rizík - začiatok procesu riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia - vykonané dobre alebo nie je vykonané vôbec, je pravdepodobné, že nebudú stanovené alebo zavedené zodpovedajúce preventívne opatrenia. Každoročne sa milióny ľudí v EÚ zrania v práci alebo si na pracovisku vážne poškodia svoje zdravie. Preto je hodnotenie rizík také dôležité - je kľúčom k zdravému pracovisku. Hodnotenie rizík je dynamický proces, ktorý podnikom a organizáciám umožňuje zaviesť proaktívnu politiku riadenia rizík na pracovisku. Z týchto dôvodov je dôležité, aby podniky všetkých druhov a veľkostí uskutočňovali pravidelne vyhodnocovanie rizík. Riadne hodnotenie rizík okrem iného vyžaduje vziať do úvahy všetky príslušné riziká (nielen tie okamžité alebo zrejmé), skontrolovať účinnosť prijatých bezpečnostných opatrení, zdokumentovať výsledky hodnotenia a tieto hodnotenia pravidelne prehodnocovať, aby boli aktuálne. Najdôležitejším európskym právnym predpisom, ktorý sa týka hodnotenia rizík, je rámcová smernica Rady
Definícia
-
Nebezpečenstvo
- zdrojom nebezpečenstva v potravinárstve môže byť čokoľvek - pracovné materiály, technické zariadenie, pracovné metódy alebo postupy, prakticky všetko, čo môže spôsobiť ujmu.
-
Ohrozenie
- zdrojom ohrozenia sú aj stroje, materiály, technológie a pracovné činnosti, ktoré obsahujú určité nebezpečenstvo, ak sa uvedú do prevádzky a ak týmto ich vlastnostiam je vystavený človek alebo prostredie.
-
Riziko
je - väčšie či menšie - pravdepodobnosť, že niekomu bude spôsobená ujma.
-
Hodnotenie rizík
- je proces posudzovania rizík pre bezpečnosť a zdravie pracovníkov, ktoré vznikajú v dôsledku nebezpečenstva na pracovisku.
Tieto tri pojmy nemožno od seba oddeľovať, pretože sú to tri stránky tej istej veci. Nebezpečenstvo je zdrojom ohrozenia a riziko mierou tohto ohrozenia. Nemožno hovoriť o ohrození tam, kde neexistuje nebezpečenstvo. Nemožno vyhodnotiť riziko, ktoré vyjadruje stupeň ohrozenia, ak neexistuje ohrozenie.
Hodnotenie rizík
Hodnotenie rizík je proces posudzovania rizík pre bezpečnosť a zdravie pracovníkov, ktoré vznikajú v dôsledku nebezpečenstva na pracovisku.
Hodnotenie rizík zahŕňa systematické skúmanie všetkých aspektov a zvažujú sa v rámci neho tieto otázky:
1.
Čo môže ublížiť
(čo by mohlo byť príčinou poškodenia zdravia alebo ujmy)?
2.
Ako to môže ublížiť
(aká ujma môže vzniknúť)?
3.
Ako sa správať a čo je potrebné dodržiavať
(aké preventívne alebo ochranné opatrenia sú alebo by sa mali prijať, aby bolo možné mať riziká pod kontrolou)?
Na vyhodnotenie rizík sa používajú rôzne metódy hodnotenia ako:
1.
Jednoduchá bodová metóda
- je vhodnou metódou na preverenie rizík na pracovisku, ktoré sú určené ako východisko na bezpečnostné opatrenia v prevádzke.
2.
Metóda ČO-AK
(WHAT-IF) - induktívna metóda, odpovedá na to, ako poruchy a chyby pôsobia na vznik ohrozenia. Pre väčšiu komplexnosť sa používajú kontrolné zoznamy.
3.
FMEA - (Failure Mode and Effect Analysis) - analýza spôsobov a dôsledkov porúch, induktívna metóda, jej hlavným cieľom je vyhodnotenie frekvencie porúch častí a ich následkov a iné.
Treba však vedieť, že je možné rovnako dobre uplatniť aj iné metódy, a to najmä v prípade zložitejších rizík či okolností. Aký prístup k hodnoteniu sa použije bude záležať na:
-
povahe pracoviska (napr. stále alebo prechodné),
-
druhu pracovného procesu (napr. opakované operácie, rozvíjajúce alebo meniace sa procesy, príležitostná práca),
-
vykonávaných úkonoch (napr. opakovaných, príležitostných alebo vysoko rizikových),
-
technickej zložitosti.
V niektorých prípadoch môže byť vhodné vykonať jedno hodnotenie zahŕňajúce všetky riziká na pracovisku alebo pri určitej činnosti. V iných prípadoch môže byť vhodné použiť rôzne prístupy na rôzne druhy pracovísk.
Kto môže byť vystavený pôsobeniu nebezpečenstva
- tu je potrebné uvažovať nielen o výrobných pracovníkoch, ale aj o osobách, ktoré sa so súhlasom zamestnávateľa nachádzajú na jeho pozemkoch, ďalej aj o pomocných a servisných činnostiach - teda o údržbároch, čističoch, pracovníkoch iných firiem, pohotovostnej službe, exkurziách a záchranároch a podobne.
Aký je dosah nebezpečenstva
- taktiež je potrebné mať poznatky o zónach ohrozenia "čo môže ublížiť", hraniciach rozhrania pracovník - stroj - prostredie, ako aj o podmienkach pôsobenia nebezpečenstva.
Charakteristika nebezpečenstva, vytváranie nebezpečných situácií a úroveň ochrany
- ohrozenie závisí aj od parametrov posudzovaného systému a nebezpečenstva (pri vyššej rýchlosti vznikajú ďalšie možnosti zranenia, resp. ďalšie ohrozenia).
Posúdenie rizika
sa uvedie do tabuľky. V tabuľke sú uvedené len niektoré najčastejšie riziká, ktoré sa vyskytujú v potravinárskom priemysle. Zamestnávateľ v záujme zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný podľa rámcovej smernice Rady
Tabuľka posúdenia rizika

Nebezpečenstvo – ­riziko alebo

„Čo môže ublížiť“

Ohrozenie alebo

„Ako to môže ublížiť“

Bezpečnostné opatrenia alebo

„Ako sa správať a čo je potrebné dodržiavať“

Pracovisko spoločné ustanovenia

•  nevhodný stav – ostré hrany regálov, kartónových obalov a tovaru,

•  neporiadok na pracoviskách.

•  porezanie, udretie, poškriabanie, na ostrých hranách regálov, kartónov a tovaru počas vykladania, dokladania, rozbaľovania výrobkov,

•  neopatrný pohyb v blízkosti regálov a pod.;

Vybaviť zamestnancov vhodnými OOPP a zabezpečiť ich správne používanie.

Dodržiavať bezpečný pracovný postup a poriadok na pracoviskách.

Používať vhodné pomôcky pri rozbaľovaní výrobkov z kartónových obalov a dbať na zvýšenú opatrnosť, v prípade potreby použiť ochranné rukavice.

Ostré hrany pultov a regálov odstrániť vhodným technickým riešením.

Pracovisko spoločné ustanovenia

•  chôdza po komuniká­ciách, mimo pracovného stanoviska,

•  nevyhovujúci technický stav podláh (poškodený povrch, nezabezpečené otvory, chýbajúce zábradlie a drža

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.