Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Kontrola dokumentácie a dokladov pri previerke inšpekciou práce

Dátum: Rubrika: BOZP ADRESNE

Hlavným poslaním inšpekcie práce je presadzovanie ochrany zamestnancov pri práci a výkon štátnej správy v oblasti inšpekcie práce podľa zákona č. 125/2006 Z.z. o inšpekcii práce a o zmene a doplnení zákona č. 82/2005 Z.z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon o IP"), ktorý vymedzuje pôsobnosť orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce a ich pôsobnosť pri výkone dohľadu a ustanovuje práva a povinnosti inšpektora práce a povinnosti fyzickej a právnickej osoby. Inšpekcia práce je nielen vyvodzovanie zodpovednosti za porušenie predpisov, ale tiež poskytovanie základných odborných informácií v oblasti ochrany práce. Sídla a územné obvody inšpektorátov práce sú zhodné so sídlami a územnými obvodmi krajov.
Inšpekcia práce je dozor nad bezpečnosťou práce, bezpečnosťou technických zariadení a nad ustanovenými pracovnými podmienkami a vykonáva sa na všetkých pracoviskách zamestnávateľov a fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi, a nie sú zamestnávateľmi vrátane pracovísk nachádzajúcich sa na súkromných pozemkoch a v obydliach fyzických osôb, vo všetkých priestoroch, v ktorých domácky zamestnanec vykonáva dohodnutú prácu a v ktorých zamestnanec vykonáva prácu podľa dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Podľa zákona o IP zamestnávateľom na účely výkonu inšpekcie je aj fyzická alebo právnická osoba, ktoré nelegálne zamestnávajú fyzickú osobu. Ďalej inšpekcia práce poskytuje bezplatné poradenstvo zamestnávateľom, fyzickým osobám, ktoré sú podnikateľmi, a nie sú zamestnávateľmi, a zamestnancom v rozsahu základných odborných informácií a rád o spôsoboch, ako najúčinnejšie dodržiavať predpisy ustanovené v písmene.
Účel inšpekcie práce
Inšpekcia práce je dozor nad dodržiavaním tých právnych a súvisiacich predpisov, ktoré počas vykonávania práce regulujú vzťahy medzi zamestnávateľmi a ich zamestnancami. Ide teda o dozor vo firmách na území Slovenskej republiky nad riadnym (zákonným) spôsobom uskutočňovania záležitostí ustanovených pre pracovnoprávnu oblasť. Dozorom sa rozumie odborná interpretácia príslušných ustanovení právnych a súvisiacich predpisov a ich uplatňovanie v jednotlivých pracovných situáciách, ktoré vznikajú z činnosti firiem.
Úlohou inšpekcie práce nie je rozhodovanie o splnení konkrétnych pracovnoprávnych nárokov jednotlivých zamestnancov, ktoré zamestnávateľ nechce splniť z rôznych príčin. Tieto individuálne nároky z pracovného vzťahu môžu prerokovávať a o ich plnení rozhodnúť len súdy.
Vzhľadom na slabšie postavenie zamestnancov vo vzťahu k zamestnávateľom je základnou úlohou orgánov inšpekcie práce pomocou dozoru presadzovať uplatňovanie pracovnoprávnych predpisov, ktoré najmä upravujú pracovné nároky zamestnancov. Inšpekcia práce teda prostredníctvom dozoru sprostredkovane presadzuje, aby zamestnávatelia plnili oprávnené pracovnoprávne nároky zamestnancov.
Výkonom inšpekcie práce u zamestnávateľa sa okrem presadzovania pracovnoprávnych predpisov a pracovnoprávnych nárokov vo firmách zlepšujú vzťahy medzi manažmentom firmy a zamestnancami, a znižuje pravdepodobnosť vzniku mimoriadnych udalostí - havárií a porúch technických zariadení, pracovných úrazov a chorôb z povolania a s nimi spojených strát, pokút a trestnoprávnych dôsledkov pre zamestnávateľa, jeho vedúcich zamestnancov i zamestnancov.
Poslaním inšpekcie práce je vykonávanie štátneho dozoru nad plnením povinností vyplývajúcich z ustanovení právnych predpisov, určujúcich požiadavky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, bezpečnosti výrobných a pracovných systémov, pracovných podmienok a pracovnoprávnych vzťahov.
Inšpekcia práce zahŕňa nasledujúce základné tri okruhy, ktorými sa vykonáva jej hlavné poslanie:
1.
Dozor nad tým, ako zamestnávateľ dodržiava príslušné predpisy.
Ide o audit toho, ako zamestnávateľ realizuje príslušné predpisy na svojich pracoviskách a ich porovnanie s požiadavkami platných predpisov. Ak boli zistené nedostatky (teda rozpory - nesúlad s platnými predpismi), výsledkom inšpekcie práce je nariadenie zamestnávateľom, aby vykonali nápravné opatrenia a tiež poradenstvo pre zamestnávateľov, ako to zabezpečiť.
2.
Bezplatné základné poradenstvo pre zamestnávateľov
, podnikajúce fyzické osoby a pre zamestnancov. Cieľom je poskytnúť im základné informácie a návody, ako reálne a efektívne vykonávať príslušné požiadavky predpisov.
3.
Sankčná činnosť inšpektorátu práce.
Zámerom je vyradiť z prevádzky u zamestnávateľa to zariadenie, stavbu alebo pracovný postup, ktoré bezprostredne a vážne ohrozujú život alebo zdravie zamestnancov. Cieľom finančnej pokuty je donútiť zamestnávateľov, aby vykonávali požiadavky platných právnych predpisov.
Dozor inšpekcie práce
Inšpekcia práce dozoruje:
a)
povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých vzťahov, napr. vznik, ­zmena a skončenie pracovného pomeru, pracovný čas a čas odpočinku, iné pracovné podmienky vrátane pracovných podmienok žien, mladistvých a osôb so zdravotným postihnutím, mzda, náhrada mzdy, odmena za prácu pri dohodách, záväzky kolektívnych zmlúv a ďalšie,
b)
BOZP vrátane bezpečnosti technických zariadení a faktorov pracovného prostredia, napr. riadenie BOZP, oboznamovanie, zdravotná spôsobilosť, bezpečnostnotechnická služba, pracovná zdravotná služba, osobné ochranné pracovné prostriedky (ďalej len "OOPP"), zástupcovia zamestnancov pre BOZP, určenie bezpečných pracovných postupov, vykonávanie vnútrofiremnej kontroly, starostlivosť o technické zariadenia, odborná spôsobilosť zamestnancov na obsluhovanie niektorých technických zariadení a vykonávanie niektorých činností, napr. (revízií), evidencia a registrácia pracovných úrazov a ďalšie,
c)
nelegálnu prácu a nelegálne zamestnávanie, teda vykonávanie práce jednej fyzickej osoby (zamestnanca) pre inú fyzickú alebo právnickú osobu (zamestnávateľa) bez splnenia príslušných zákonných povinností.
Kedy sa inšpekcia práce vykonáva vo firme
Inšpekcia sa vykonáva vtedy, ak vo firme existujú disproporcie s príslušnými predpismi, teda má byť vykonávaná tak často a tak dôsledne, ako je to potrebné na zabezpečenie uplatňovania príslušných právnych predpisov.
Inšpekcia sa vo firme vykonáva z rôznych dôvodov. Najmä, ak ide o nasledujúce impulzy na jej vykonanie:
a)
Plánovaný dozor -
Inšpektor vykonáva inšpekciu na základe schváleného plánu práce. Dozor môže byť zameraný na jednu alebo viacero oblastí, ktoré sú v pôsobnosti inšpekcie, napr. na BOZP, pracovnoprávne vzťahy, nelegálnu prácu a nelegálne zamestnávanie, na špecifické zariadenia alebo činnosti vykonávané vo firme, napríklad na prevádzku vyhradených technických zariadení elektrických, na stavebnú činnosť, na poskytovanie osobných ochranných pracovných prostriedkov, na ochranu pred chemickými faktormi, na dodržiavanie podmienok vydaného oprávnenia a pod. Častou je kontrola dodržiavania pracovného času vodičov priamo na cestách v spolupráci s Policajným zborom, ale tiež aj vo firmách.
b)
Povoľovanie stavieb a kolaudácia stavieb -
Inšpekcia je účastníkom uvedených konaní, ak ide o stavby, ktoré majú byť používané na plnenie úloh zamestnávateľov. Pri stavebnom konaní tak orgány inšpekcie uplatňujú hlavne príslušné požiadavky na zaistenie BOZP.
c)
Kontrola splnenia uložených opatrení -
Vo firmách sa vykonáva aj dozor, ktorým sa v určitom (pevne nestanovenom) čase od uskutočnenia pôvodnej previerky overuje, či zamestnávateľ splnil predtým uložené (nariadené) opatrenia. Vykonávajú sa najmä vtedy, ak bol pri pôvodnej previerke uložený určitý zákaz.
d)
Vznik mimoriadnej udalosti -
Inšpekcia sa vykonáva vo firmách aj v niektorých špecifických situáciách, ktoré nie sú vopred plánované. Ide o vyšetrovanie príčin vzniku smrteľného pracovného úrazu, ťažkej ujmy na zdraví alebo iného úrazu, o vyšetrovanie technických a organizačných príčin vzniku choroby z povolania, o príčiny vzniku závažnej priemyselnej havárie, ktoré vznikli vo firme.
e)
Podnet -
Ide o prešetrenie každého podaného podnetu (sťažnosti, informácie), ktorým podanie poukazuje na porušovanie pracovnoprávnych predpisov alebo iných predpisov v pôsobnosti orgánov inšpekcie. Častým je šetrenie podnetov, ktoré inšpektorátu práce podajú zamestnanci firmy s tým, že zamestnávateľ neplní ich zákonné nároky vyplývajúce z pracovného pomeru alebo z dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
Priebeh kontroly inšpektorátu práce - na čo sa pripraviť
Účelom kontrol zo strany inšpektorátu práce je predovšetkým preverenie dodržiavania pracovnoprávnych predpisov a záväzkov vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv podľa zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, zákazu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania podľa zákona č. 82/2005 Z.z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o nelegálnej práci") a dodržiavania predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci podľa zákona č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o BOZP") a súvisiacich predpisov.
Čo môže kontrolovať inšpektorát práce:
-
pracovnoprávne vzťahy,
-
mzdové podmienky,
-
náhrady,
-
pracovné podmienky,
-
kolektívne vyjednávanie.
Predpisy BOZP
-
Bezpečnosť práce - Dokumentácia BOZP,
-
Bezpečnosť technických zariadení,
-
Faktory pracovného prostredia,
-
Jadrové zariadenia,
-
Závažné priemyselné havárie,
-
Chemické látky.
Predpisy o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní
-
Práca bez pracovnoprávneho vzťahu,
-
Práca bez oznámenia sociálnej poisťovni,
-
Práca cudzincov bez povolenia.
Záväzky z kolektívnych zmlúv
-
Podnikové kolektívne zmluvy,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.