Portál pre zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov, personalistov, manažérov HR a právnikov

Online časopis

Bezpečnosť pri práci so strojmi a zariadeniami v potravinárskom priemysle

Dátum: Rubrika: DO POZORNOSTI

Výroba potravín je neodmysliteľnou súčasťou každej vyspelej spoločnosti. Produkcia potravín sa s narastajúcim počtom obyvateľstva neustále zvyšuje, a tým dochádza aj k rozvoju potravinárskeho priemyslu. Výroba potravín a nápojov zahŕňa mnoho rôznych odvetví ako napríklad odvetvie spracovania ovocia a zeleniny, pekárstva, mletia obilia, výroba nápojov, ktorá zahŕňa výrobu piva, vína a liehovín, ako aj nealkoholických nápojov a minerálnych vôd alebo mliekarenského priemyslu až po rafinovanie cukru a bitúnky. Potravinárstvo je kategória, kde je okrem zásad bezpečnosti práce nutné dodržiavať aj rad prísnych hygienických ustanovení pri výrobe potravín.

Zamestnávateľ je povinný vytvárať zamestnancom bezpečné a zdravie neohrozujúce pracovné prostredie a pracovné podmienky. Nevyhovujúce pracovné podmienky a nedodržanie zásad bezpečnej práce sú častými príčinami vzniku pracovného úrazu. Základné povinnosti podnikajúcich subjektov upravuje zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o BOZP") a zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 
Potravinársky priemysel na základe zvýšenia produktivity poľnohospodárskej produkcie prešiel búrlivým rozvojom postupnou mechanizáciou a od prvých mechanických a poloautomatických liniek sa rozvinul až do plnoautomatizovanej mäsovej výroby a rozčlenenia na jednotlivé odbory potravinárstva. 
Potravinársky priemysel netvorí homogénny celok. Potravinársky priemysel alebo potravinárstvo je spracovateľské ekonomické odvetvie, ktoré sa zaoberá spracovaním poľnohospodárskych výrobkov z takzvanej prvovýroby hromadným spôsobom a masovou výrobou potravín. Je zastúpené viacerými odbormi potravinárskeho priemyslu ako priemysel mäsový, hydinársky, mlieka a výroby syrov, ovocinársky, konzervárenský, mlynský a pekárenský, pivovarnícky a sladovnícky, priemysel výroby nealkoholických nápojov, vinársky, cukrovarnícky, škrobárensky, tukový a jedlých olejov, mraziarensky a spracovanie rýb, tabakový, čokoládovne a minerálnych vôd. Táto rôznorodosť v oblasti spracovania potravín sa prejavuje aj v množstve vyskytujúcich sa pracovných nebezpečenstiev, ohrození a rizík. 
Aj keď sa potraviny a nápoje spracúvajú vo všetkých ročných obdobiach, v prísne kontrolovanom prostredí s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň hygienickej a bezpečnej výroby potravín, nie je to celkom "nízkorizikový" sektor, pokiaľ ide o bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov.
Bezpečnosť práce v potravinárstve
je odbor, ktorý sa zaoberá technickými, technologickými, organizačnými, výchovnými a inými opatreniami, ktorých cieľom je vytvorenie takého pracoviska, pracovného prostredia a práce, v ktorej nebude dochádzať k pracovným úrazom a je stav pracovných podmienok vylučujúci pôsobenie nebezpečných činiteľov pracovného procesu na zamestnancov, popr. ďalšie osoby.
Bezpečnosť práce je zabezpečovaná najmä ustanovením a dodržiavaním požiadaviek na pracovisko (usporiadanie, vybavenie) a pracovné prostredie, bezpečnosťou technických zariadení (vrátane ich používania), vhodnou organizáciou práce, vhodnými technologickými a pracovnými postupmi (vrátane zakázaných manipulácií), požiadavky na zdravotnú a odbornú spôsobilosť zamestnancov.
Priemyselná potravinárska výroba sa vo väčšine prípadov realizuje zložitými výrobnými postupmi. Každý základný proces sa realizuje podľa určitých, principiálne rovnakých, prírodných zákonitostí, a preto je možné v rôznych postupoch spracovania vstupnej suroviny použiť na vykonanie tých istých základných pracovných operácií stroje a zariadenia, ktoré majú principiálne rovnakú konštrukciu.
Konštrukcie týchto strojov a zariadení sa preto v jednotlivých konkrétnych prípadoch odlišujú už iba v závislosti od fyzikálno-mechanických, chemických, prípadne biologických vlastností konkrétneho spracovávaného materiálu a tiež v závislosti od požadovanej výkonnosti spracovateľského zariadenia. Tepelné a iné zmeny sú vedľajšie alebo pomocné. Vo výrobných linkách sa zvyčajne vyskytujú na ich začiatku, pri úpravách vstupujúcich látok a na konci liniek, pri finálnych úpravách a balení výrobkov.
Aparáty sú výrobné zariadenia, v ktorých prebiehajú fyzikálne, fyzikálno-chemické alebo biochemické zmeny látok. Na vstupe a výstupe sú najčastejšie tekutiny a partikulárne látky. Aparáty sa od strojov nedajú vždy presne rozoznať.
Rozdelenie strojov a zariadení vykonávajúcich základné výrobné procesy v potravinárskom priemysle je vzhľadom na ich rozmanitosť pomerne zložité. Najčastejšie sa rozdeľujú na:
-
mechanické - riadia sa zákonmi mechaniky pevných látok (drvenie, triedenie,...),
-
hydromechanické - riadia sa zákonmi prenosu hybnosti tekutín (doprava tekutín, filtrácia,...),
-
tepelné - riadia sa zákonmi výmeny tepla (ohrev, chladenie, odparovanie,...),
-
difúzne - riadia sa zákonmi prenosu hmoty (destilácia,...),
-
biologické - riadia sa zákonitosťami živej hmoty (fermentácia).
Bezpečnosť potravinárskych strojov a zariadení
je definovaná ako stav technických zariadení, ktorý poskytuje vysokú mieru istoty, že pri dodržiavaní pravidiel (bezpečnostných požiadaviek, technologických a pracovných postupov a pod.), platných pre príslušné pracovisko, pracovného procesu na ich obsluhu a prevádzku a bez pôsobenia nepredvídaných vonkajších rušivých vplyvov, bude vylúčená alebo znížená možnosť ohrozenia života a zdravia osôb, poškodenia alebo zničenia majetku spoločnosti a nedôjde k poruche zariadenia, pri ktorej by mohli byť ohrozené osoby alebo hospodárske hodnoty.
Pod pojmom potravinárske stroje a zariadenia rozumieme také stroje a zariadenia, ktoré vykonávajú technologické operácie pri spracovaní poľnohospodárskych surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu a materiálov, pomocou ktorých sa realizuje výroba finálnych produktov - potravín. Ide teda o stroje a zariadenia, uskutočňujúce mechanické zmeny vstupujúcich látok relatívnym pohybom medzi látkou a pracovnými členmi - nástrojmi, ktoré spracovávajú spravidla tuhé heterogénne látky a zmesi. Týmto spracovaním sa mení hlavne ich tvar, veľkosť a štruktúra alebo ich fyzikálne vlastnosti (Kažimírová).
Tab. 1:
Potravinárske stroje a zariadenia na spracovanie poľnohospodárskych produktov na potraviny
 

 

DOPRAVNÉ ZARIADENIA V POTRAVINÁRSTVE

MECHANICKÉ DOPRAVNÍKY

Unášavé dopravníky

pásové, korečkové.

Hrnúce dopravníky

závitkové, reťazové, špirálové, vibračné.

Spádové dopravné zariadenia

žľabové, rúrové, valčekové trate, doskové závitkové sklzy.

PNEUMATICKÉ DOPRAVNÍKY

 

otvorené, uzavreté, polouzavreté.

HYDRAULICKÉ DOPRAVNÉ ZARIADENIA

Hydrostatické čerpadlá

piestové, membránové, zubové čerpadlá.

Hydrodynamické čerpadlá

Odstredivé (radiálne), a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.